Wietze van Veen, dermatoloog bij het Nederlandse Kankerinstituut, vindt dat de zonnebank verboden zou moeten worden voor jongeren onder de 18 jaar. Daarmee zou de kans op huidkanker verkleind kunnen worden. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Vooral in West-Europa, waar veel mensen met een licht huidtype wonen, neemt deze vorm van kanker de afgelopen jaren sterk toe. Te veel zon verhoogt de kans op huidkanker.

In België is er een verbod voor jongeren onder de 18 jaar en mensen met een heel licht huidtype om te bruinen onder de zonnebank. Van der Veen vindt dat geen slecht idee: "We hebben ook beperkingen voor alcohol en roken, omdat dat slecht is voor de gezondheid en kanker kan veroorzaken. Hetzelfde geldt voor te veel zon op je huid." Een leeftijdsrestrictie bij zonnestudio’s is volgens de dermatoloog een goede optie.

Een verbod op de zonnebank voor mensen onder de 18 is niet gemakkelijk te realiseren. De meeste mensen hebben thuis een zonnebank en kunnen daarmee doen en laten wat ze willen. Er is nu eenmaal geen controle op wie de zonnebank gebruikt en hoe lang iemand onder de zonnebank gaat.

Maar zonnebanken zijn natuurlijk niet de enige boosdoeners.  Jongeren brengen veel meer uren door in de buitenlucht en worden daardoor ook aan de zon blootgesteld. Het gebruik van een dagcreme met een goede beschermingsfactor tegen de zon en het insmeren met zonnebrandcreme werkt ook preventief tegen het ontstaan van huidkanker. Een voorlichtingscampagne over de schadelijke gevolgen van de zon speciaal gericht op jongeren zou dan misschien een betere optie zijn.

Gerelateerde berichten