Zoals het woord ‘zonnehals’ al doet vermoeden heeft deze huidaandoeningen te maken met de zon. Hier zien we een vlekkerige hyper- en hypo pigmentatie, die zich uit in bruinrode en witte pigmentaties. In hetzelfde gebied zie je teleangiëctastieën (vaatjes) en atrofie (dunne huid). Vaak zijn deze min of meer symmetrisch aan de zijkanten gelokaliseerd en hebben een vrij scherpe en grillige begrenzing met de normale huid. De huid kan daarnaast hobbelig aanvoelen.  Echter kun je deze huidaandoening ook signaleren in de hals, nek of het decolleté. Deze onschuldige huidaandoening wordt in de medische wereld ‘Poikiloderma van Civatte’ genoemd, oftewel een zonnehals.

Oorzaak

Poikiloderma van Civatte wordt veroorzaakt door een pigmentstoornis in combinatie met verouderingsverschijnselen en schade aan de huidstructuren, als gevolg van overmatige blootstelling aan de zon. Kenmerkend is dat het schaduwgebied onder de kin niet is aangedaan omdat hier de zon nauwelijks op schijnt, Parfum wordt ook als boosdoener gezien, aangezien dit een huidreactie kan geven in combinatie met de zon. Niet zo gek dus dat je het bij mannen vaak op de kaaklijn ziet (aftershave) en bij vrouwen vooral in de hals. Poikiloderma van Civatte komt overigens alleen voor bij blanke mensen en meer bij vrouwen dan bij mannen. Het begint meestal rond 30-40 jaar wanneer de zonschade zich uit. Het klinische beeld is vaak zo helder dat een diagnose makkelijk gesteld kan worden.

Behandelingen

Met Laser en IPL (intense pulsed light) is het mogelijk om de roodheid en teleangiëctastieën van Poikiloderma van Civatte te verminderen. De werking van IPL is vergelijkbaar met die van de laser. Het verschil tussen laser en IPL is de golflengte van het licht. Laser heeft maar 1 golflengte en IPL heeft verschillende golflengtes. Zowel bij IPL als bij laser absorbeert de rode bloedkleurstof (hemoglobine)in het bloedvaatje waardoor deze vernietigd (gecoaguleerd) wordt, zonder het omliggende weefsel te beschadigen. Bij pigment wordt de bruine verkleuring geabsorbeert waardoor de pigmentopstapeling verminderd en de donkere verkleuring vermindert/verdwijnt. Overigens dienen deze behandelingen bijzonder voorzichtig te worden uitgevoerd omdat de huid in de hals erg kwetsbaar is voor beschadigingen en makkelijk verlittekent. Wanneer men er voor kiest de aandoening te behandelen is het verstandig om eerst een klein proefgebied te laten behandelen zodat de reactie van de huid op de behandeling kan worden vastgesteld.

Hydrochinoncrème 5% kan ook toegepast worden om de hyperpigmentaties te verminderen, dit ‘bleekt’ namelijk de huid. Ook kunnen huidverzorgingsproducten met ingrediënten die de oppervlakkige pigmentatie wat oplichten, bijvoorbeeld glycolzuur, niacinamide en Vitamince C, helpen. Vermijd verder bodylotions, crèmes en andere huidverzorgingsproducten met irriterende ingrediënten als parfum.

Poikiloderma van Civatte is een chronische huidaandoening die niet vanzelf verdwijnt en zelfs kan verergeren wanneer er niet verstandig wordt omgegaan met de zon. Er is zelfs een verhoogde kans op huidkanker in de aangedane huiddelen. De beste manier om deze huidaandoening te voorkomen en daarmee indirect de kans op huidkanker te verkleinen is om de huid goed en regelmatig te beschermen middels een zonbescherming waar geen parfum en alcohol in zit. Adviseer je klanten voorzichtig te zijn met de zon.

Gerelateerde berichten