De lente is begonnen en binnenkort kunnen we weer genieten van de eerste zonnestralen en weer extra vitamine D aanmaken. Maar hoe ga je om met de zon als je een huidaandoening hebt, zoals psoriasis? Of heb jij klanten in de salon met een huidaandoening?

Drie procent van de mensen heeft de huidziekte psoriasis, ook wel schubbenziekte genoemd. Dit percentage neemt langzaam toe. Psoriasis is een chronische huidaandoening die erfelijk is. De aandoening is niet levensbedreigend, maar helaas nog altijd niet te genezen. Er bestaan wel verschillende behandelingen die de klachten kunnen verminderen. Psoriasispatiënten moeten eigenlijk hun hele leven behandelingen ondergaan. Want ook al lijkt het soms nagenoeg verdwenen, het kan er het volgende moment weer zijn. De precieze oorzaken van psoriasis zijn nog steeds onbekend.

Verschil in ernst van de aandoening
De ernst van deze huidaandoening verschilt zodanig dat een deel van de patiënten niet weet dat ‘die plekjes waar men soms last van heeft’ toch echt psoriasis is. Helaas heeft
ongeveer tien procent van de patiënten klachten in zodanig ernstige mate dat men onder voortdurende behandeling van een dermatoloog is. Psoriasis manifesteert zich doorgaans als rode en schilferende plekken. Hoeveel dit er zijn, hoe groot ze zijn en op welke plaatsen ze voorkomen, verschilt van persoon tot persoon. Psoriasis is absoluut niet besmettelijk, in tegenstelling tot wat velen denken. Deze onwetendheid van de omgeving zorgt echter voor vooroordelen waarvan veel psoriasispatiënten psychische problemen ondervinden.

Kans om psoriasis te krijgen
Er zijn verschillende soorten psoriasis, maar de meest voorkomende is psoriasis vulgaris (‘vulgaris’ betekent ‘gewoon’). Krijgen mensen op jongere leeftijd – zo rond het twintigste levensjaar – psoriasis, dan zijn er vaak tal van erfelijke factoren in het spel. Als beide ouders psoriasis hebben, dan is de kans dat hun kind psoriasis krijgt 60-70%. Krijgen mensen op hogere leeftijd (ouder dan 40 jaar) psoriasis, dan zijn er meestal weinig erfelijke factoren (afwijkende genen) aanwezig. Aangenomen wordt wel dat psoriasis in aanleg (in de genen) aanwezig moet zijn om het te kunnen krijgen. Omgevingsfactoren zorgen ervoor dat de huidaandoening zich daadwerkelijk openbaart. Daarnaast komt het voor dat men het pas op latere leeftijd krijgt, ofwel dat het op latere leeftijd juist verdwijnt.

Zonlicht heeft positief effect
Het is sinds jaar en dag bekend dat de zonlicht meestal een positief effect heeft op psoriasis, maar zoals we allemaal weten: met mate! Je mag dus gerust van de zon genieten om je psoriasis tegen te gaan. De zon is een heilzaam middel om de klachten te verminderen, maar vergeet niet om je huid geleidelijk aan te laten wennen aan de zonnestralen. Een plotse blootstelling op het warmste punt van de dag is af te raden. Geef je huid geleidelijk bloot aan de zon en kies vooral voor de veiligste uren van de dag, zoals ’s ochtends en na 16 uur. Kies ook vooral de juiste zonnecrème naargelang je huidtype. Jouw schoonheidsspecialist kan je hier prima over adviseren.

Gerelateerde berichten