De medische term voor zonneschade is actinische keratose. Zonneschade is te herkennen als ruwe, roodachtige, schilferige vlekjes op de huid. Je vindt ze vooral op de rug van de hand, de onderarmen, het gezicht of op de schedelhuid. In het begin is de huidafwijking beter te voelen (als ruw plekje) dan te zien. Het zijn plekjes die kunnen uitgroeien tot huidkanker. Het in de gaten houden van je huid is dan ook van belang naast verstandig zonnen, zo geeft dermatoloog Marcel Bekkenk, aan: “Wees bewust van veranderingen op je huid en van de schade die de zon op je huid kan aanrichten. Mocht je een verdachte vlek bij een klant herkennen, verwijs hem of haar dan altijd door naar de huisarts.” 

Hoe ontstaat zonneschade? 

De uv-straling van de zon richt zowel in als op de huid schade aan, die zich in de loop van de jaren opbouwt. Het is een huidaandoening die te herkennen is aan roodachtige, schilferige plekjes. In het begin is de huidafwijking beter te voelen (als ruw plekje) dan te zien. Soms zijn ze licht pijnlijk bij aanraking. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters. Vaak zijn er meerdere plekjes aanwezig en zijn er aan de huid andere tekenen van langdurige zonlichtblootstelling te zien, zoals vlekkige verkleuringen, rimpels en dunner worden van de huid.

Als je de huid controleert is het niet alleen belangrijk om te kijken, maar ook om de huid goed te voelen. Zonneschade voelt ruw aan, vergelijkbaar met de structuur van schuurpapier. Deze plekjes kunnen vanzelf overgaan. Er is echter een kleine kans dat een of meer plekjes zonneschade uitgroeien tot huidkanker. 

Hoe bouw je zonneschade op?

Actinische keratosen komen vooral op oudere leeftijd voor. We zien ze echter steeds vaker op jongere leeftijd omdat veel mensen meer vrije tijd in de buitenlucht doorbrengen en vaker op zonvakanties gaan. Vooral mensen met een licht huidtype die vaak in de zon komen, lopen een hoog risico. Het is bekend dat het belangrijk is om je huid te beschermen met anti-zonnebrandproducten en beschermende kleding. Daarnaast is het goed je huid regelmatig te controleren om vroegtijdig zonneschade of andere veranderde plekjes te ontdekken. 

 

Gerelateerde berichten