Zwanger… en nu? Of het nu gepland is of niet, als zelfstandige in de beautybranche kom je voor een aantal vragen te staan wanneer je zwanger bent. Hoe ga je het regelen met verlof? Kies je voor een vervanger? Heb je recht op een uitkering? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Continuïteit van de salon

Niets zo onvoorspelbaar als (de verloop van) een zwangerschap. De natuur gaat vaak zijn eigen gang. Misschien ben je de eerste periode wel ontzettend misselijk. En wat als de dokter je – tijdens de zwangerschap – verplicht om rustig aan te doen? Dan hebben we het nog niet eens over het feit dat de baby veel eerder dan gepland kan komen. Als je weet dat je zwanger bent, is het dus ook zaak om meteen na te denken over hoe je dat in de salon gaat aanpakken.

Er zijn een aantal zaken waar je gemakkelijk hulp bij kunt vragen, zodat de werkdruk lager wordt. Denk bijvoorbeeld aan de administratie, maar ook aan zware taken zoals het reinigen van de salon. Je partner, familieleden of vrienden willen je hierbij vast ondersteunen. Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor de planning; je kunt dus voor iets langere pauzes tussen twee behandelingen kiezen. Dan kun je misschien minder klanten op een dag behandelen, maar is de kans groter dat je werk fysiek niet te zwaar is.

Vervanger regelen?

Als ondernemer wil je dat je klanten niets te kort komen. Ook ten tijde van de zwangerschap wil je voor ze klaar staan. Om de continuïteit van je salon te waarborgen, kun je daarom werken met een freelancer die jou vervangt. Let daarbij wel op de nieuwe regeltjes van de Belastingdienst, zodat je naderhand niet voor verrassingen komt te staan.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een samenwerking met een collega bij jou uit de buurt. Misschien kan die je klanten behandelen in de periode dat je met verlof bent. Natuurlijk is dat spannend – je denkt misschien: komen ze dan nog wel naar me terug – maar juist doordat je iets voor ze regelt, kweek je goodwill. Sommige klanten zullen er zelfs geen gebruik van maken en aangeven dat de behandeling wel een paar weken kan wachten. Ga je na je zwangerschaps- en bevallingsverlof weer aan het werk, stuur dan al je klanten een berichtje eventueel aangevuld met een leuk presentje om de geboorte van je zoon of dochter te vieren. Je zult merken dat ze je niet vergeten zijn.

Zelfstandig en Zwanger-regeling

Maak je je zorgen over je inkomsten nu je met verlof gaat? Gelukkig is er sinds 4 juni 2008 de Zelfstandig en Zwanger-regeling, waardoor je via het UWV minimaal zestien weken een uitkering ontvangt. Deze uitkering wordt berekend op basis van de inkomsten die je vorig jaar had, maar zal nooit hoger zijn dan het wettelijk bruto minimumloon. Voor iemand van 23 jaar en ouder is dat 1.524,60 euro per maand. Daarnaast ontvang je 8 procent vakantiegeld over de ZEZ-uitkering. Zorg wel dat je op tijd bent met de aanvraag; dit kan op zijn vroegst als je 24 weken zanger bent tot uiterlijk twee weken voor de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof.

Zwanger en zelfstandig? Op al je vragen wordt antwoord gegeven in het handige overzicht op de website van het UWV. Kijk op de website van het UWV om te ontdekken hoe je de uitkering kunt aanvragen, hoe het zit met de uitbetaling en de bijkomende plichten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Naast de uitkering die je krijgt middels de Zelfstandig en Zwanger-regeling kun je in sommige gevallen ook aanspraak maken op een uitkering via je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Heb je deze verzekering jaren geleden afgesloten, dan is de kans groot dat je hier aanspraak op maakt. Veel verzekeraars hanteren namelijk de regel dat de polis twee jaar moet lopen. Een aantal hanteert een termijn van 52 weken. Een verzekering afsluiten op het moment dat je een kindje verwacht, is dus te laat. Heb je een kinderwens en wil je een AOV afsluiten, laat je dan vooraf goed voorlichten. Neem de voorwaarden van je AOV goed door, want het kan zijn dat je wordt gekort als je de Zelfstandig en Zwanger-uitkering ontvangt.

Zwangere medewerkster

Heb je personeel in dienst, dan kun je als ondernemer natuurlijk ook worden verrast met de aankondiging van een zwangerschap. Rond haar bevalling heeft ze recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van het UWV. Dit is geregeld in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). Als ondernemer vraag je de uitkering voor je medewerkster aan. Je ontvangt deze uitkering, zodat je de medewerkster gewoon haar loon kunt doorbetalen tijdens het verlof. Meer lezen over de hoogte van de zwangerschapsuitkering of de lengte van het verlof, kijk dan op de website van het UWV

Je zult het rond de zwangerschap en bevalling van je medewerkster minimaal zestien weken met een werknemer minder moeten doen in de salon. Het is aan jou om vervanging te regelen. Het is handig om een overleg te plannen met de zwangere medewerkster en haar collega’s; misschien kun je het intern oplossen. Een vervanger nodig? Ga dan tijdig op zoek, want je wilt natuurlijk echt iemand hebben die bij je salon past. Kies je voor het inschakelen van een freelancer, let dan op de wijzigingen rondom de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) die vanaf 1 mei 2016 van kracht zijn. Vraag hiervoor om duidelijkheid bij de Belastingdienst, zodat je niet achteraf te maken krijgt met een flinke naheffing.

Dit artikel is geschreven door Birgitta van der Linden.

Gerelateerde berichten