Dat de zon ook negatieve effecten heeft op de huid is bekend. Een teveel aan UV straling genereert vrije radicalen waardoor er schade kan worden aangericht in het lichaam en waardoor ook het erfelijk materiaal aangetast kan worden. Gelukkig is de huid in staat om zichzelf tegen de negatieve effecten van UV-straling te beschermen. Dit doet ze onder andere door de vorming van pigment en het activeren van antioxidanten. Je kunt je huid hierbij een handje helpen door voeding te eten die rijk is aan antioxidanten. Uit recent onderzoek zou blijken dat je je huid met behulp van voeding (betacaroteen) kunt beschermen tot maximaal SPF4.  Hiermee heeft de huid een prima basis tegen zonbescherming, maar het is nooit een vervanging voor zonnebrandcremes.

Antioxidanten in voeding

Met antioxidanten bedoelen we stoffen die oxidatie tegen kunnen gaan. In cosmetica worden antioxidanten toegevoegd om de oxidatie door zuurstof uit de lucht tegen te gaan. Hierdoor wordt de houdbaarheid verlengd. In voeding reageren antioxidanten met vrije radicalen die onder andere door UV straling veroorzaakt worden, waardoor er minder schade in het lichaam wordt toegebracht. Voorbeelden van antioxidanten in voeding zijn carotenoïden, vitamines A, C en E en polyfenolen. Daarnaast zijn bepaalde mineralen zoals selenium en zink belangrijk omdat ze deel uitmaken van enzymen die als antioxidant werken. Een deel van de benodigde anti-oxidanten krijgen wij via de voeding binnen.

Carotenoïden

Carotenoïden zijn een groep van gele tot rode kleurstoffen. Carotenoïden, waaronder bètacaroteen, luteïne en lycopeen hebben een beschermend effect tegen UV-straling, doordat deze carotenoïden licht kunnen absorberen. Luteïne zit vooral in groene bladgroentes zoals spinazie, broccoli, spruitjes en maïs. Lycopeen is een helderrood carotenoïde dat in tomaat en andere rode vruchten zoals watermeloen en rozenbottels zit. Uit recent onderzoek blijkt dat het eten van beta-caroteen je tegen zonnebrand kan beschermen, maar dat je minstens 10 weken nodig hebt om deze bescherming in je huid op te bouwen. Als je een aantal maanden extra bètacaroteen eet, dan kun je op zijn hoogst een SPF 4 bereiken. De suppletie van bètacaroteen in je voeding is dus nooit een vervanging voor zonnebrandcrèmes, maar kan aanvullend werken. Bètacaroteen zit in veel gekleurd fruit en gekleurde groenten (vooral felgekleurde varianten, zoals bijvoorbeeld wortels), in veel koolsoorten en bijvoorbeeld broccoli.

Wetenschappelijk bewijs antioxidanten niet goedgekeurd door EFSA 

De EFSA heeft alle generieke gezondheidsclaims over antioxidanten afgewezen. Het ging hier om maar liefst 169 verschillende aanvragen over antioxidanten met claims die betrekking hadden op het beschermen van cellen tegen voortijdige veroudering; de ‘activiteit van antioxidanten’, het ‘antioxidant-gehalte’, ‘antioxidant-eigenschappen’ en bescherming van het DNA, eiwitten en vetten tegen schade door oxidatie. De cellen beschermen tegen voortijdige veroudering noemt het panel geen claim volgens de verordening, waarmee vermoedelijk bedoeld wordt dat het om cosmetische of wellicht een medische claim gaat. Fabrikanten waren uiteraard niet blij met de verwerping van deze claim. De EFSA heeft aan nu aangegeven welke gegevens ze moeten aanleveren om te komen tot het oordeel "wetenschappelijk bewezen".

Conclusie

Als je gewoon gezond en gevarieerd blijft eten dan krijg je een variatie aan voedingstoffen binnen, waaronder voldoende antioxidanten. Zorg voor voldoende groente en fruit in de voeding en eet zo gevarieerd mogelijk zoals in het beautydieet Eet je Mooi. En stel je zelf niet bloot aan overmatige UV-straling. Mocht je toch de zon in willen, smeer jezelf dan voldoende in met een zonnebrandcrème.

Bron wetenschappelijk onderzoek: http://www.beautyfood.org 

Gerelateerde berichten