Men daagt elkaar op TikTok uit om 30 dagen lang niet je haren te wassen. Het zou het geheim zijn van gezond haar. Ook wordt beweerd dat hoe langer je je haar traint om niet gewassen te worden, hoe minder vet je hoofdhuid uiteindelijk is. Maar is dit wel echt zo?

TikTok is het medium waar beauty- en gezondheidstrends viraal gaan zonder dat experts hierbij betrokken zijn geweest. Drankjes om snel af te vallen, of twee tot drie weken niet douchen zijn voorbeelden die daar al eerder voorbij zijn gekomen. Momenteel is het #hairtraining die viraal gaat en velen wereldwijd inspireert om hun haar maar twaalf keer per jaar te wassen. Op het moment van schrijven is de hashtag op TikTok al 164,8 miljoen keer bekeken.

Deskundigen keuren het af
Deskundigen hebben echter een ander idee over deze haartrend. Het is geheel afhankelijk van je haartype en je hoofdhuid of het een goed idee is om voor langere tijd de shampoo in de kast te laten staan. Maar over het algemeen wordt gesteld dat 30 dagen een te lange tijd is. Het zorgt voor ophoping van talg, kalk, olie, zweet en haarproducten op je hoofdhuid. Dit kan zowel eczeem als roos tot gevolg hebben. Ontstekingen zullen vervolgens je haar beschadigen. Op lange termijn kunnen deze ongewenste effecten zelfs resulteren in haaruitval. Dit wordt onder andere bevestigd door dermatoloog Brendan Camp, klinisch assistent-professor in de dermatologie.

In 2021 kwam er een onderzoek uit van het team van Surpriya Punyani in het tijdschrift Skin Appendage Disorders. Zij onderzochten hoe vaak je je haar en hoofdhuid zou moeten reinigen. Teveel schoonmaken kan leiden tot schade aan het huidoppervlak, terwijl te weinig reiniging kan leiden tot opeenhoping van schadelijke stimuli. Onder 1500 mensen in China werd getest en geconcludeerd dat wanneer zij hun haren vijf tot zes keer per week wassen, ze een gezondere hoofdhuid hebben.

Gebrek aan vertrouwen in experts
Toch trekken het algoritme van TikTok en de velen gebruikers zich niets aan van dermatologische adviezen en bewijzen. Experts worden minder serieus genomen en men gaat zelf op zoek naar levensstijlen en middelen om hun leven zo ‘gezond’ en ‘comfortabel’ mogelijk te maken. De insteek is perfect, de uitwerking is met deze DIY-trend iets anders. Blijkbaar is er opnieuw vertrouwen nodig in experts om te geloven wat ze ons vertellen. Dit is ook niet gek aangezien niet alle wetenschappelijke onderzoeken zuiver worden uitgevoerd, en geld vaak machtig is in het resultaat ervan. Daarnaast zijn er honderden meningen vindbaar op Google. Het vertrouwen in experts zal niet van de een op de andere dag veranderen. Het is een kwestie van wachten op de volgende TikTok trend.

 

Gerelateerde berichten