Op dit moment wordt beautyspot.nl verbeterd, waardoor sommige pagina’s en details tijdelijk niet 100% volledig zijn. Bedankt voor je geduld!

Ondanks dat er vanaf de jaren 70 al veel activisme is om zwart en wit als volledig gelijkwaardig te zien, is dit nog steeds niet gelukt. De Black Lives Matter movement die in 2013 werd opgericht, kreeg wereldwijde bekendheid na de dood op George Floyd in mei 2020. Sindsdien wordt er op grootschalig niveau geprotesteerd om het verschil tussen zwart en wit op te heven.

Sharon Chuter

Sharon Chuter is een activist wie in de beauty industrie serieuze statements maakt. Ze is de founder van Uoma Beauty, een merk dat volledig staat voor inclusiviteit en voor het opkomen voor de Afrikaanse trots. Daarnaast heeft Chuter vlak na de dood op Floyd ook de ‘Pull Up For Change’-movement opgezet. Hiermee daagt ze beauty-bedrijven uit om meer mensen van kleur op bedrijfsniveau te laten werken. Ze vindt het belangrijk dat bedrijven hier verantwoording over afleggen. Naast al deze inzet is ze in februari opnieuw een campagne begonnen, om nog meer verandering teweeg te brengen: de ‘Make It Black’-campagne. 

‘Make It Black’-campagne

Deze nieuwste campagne staat in het teken van het veranderen van de betekenisgeving van het woord ‘zwart’. Het doel is om de negatieve connotaties te verwerpen en de schoonheid van zwart te vieren. Chutler spreekt over onbewuste vooroordelen die worden gevoed door systemisch racisme. Hierbij heeft taal een belangrijke functie, omdat taal ook onze geest vormt. Daardoor heeft ze bijvoorbeeld woordenboeken opgeroepen om alle negatieve associaties die bij het woord ‘zwart’ staan, te verwijderen. 

Om het bewustzijn te vergroten werkt de campagne samen met diverse grote beauty-merken, zoals MAC Cosmetics, Colourpop Cosmetics, Flower Beauty en Maybelline New York. Elk van hen maakt een limited edition lijn waarbij een van hun bekendste producten in volledig zwarte verpakkingen worden aangeboden. Alle winst gaat naar het Pull Up for Change Impact Fund, dat financiering biedt aan opkomende zwarte oprichters.

Zoals je wel kunt verwachten zal dit niet de laatste activistische beauty campagne zijn van Chuter. To be continued…

Renske Mennen is toekomstdenker, en business coach, met een focus op een bewuste lifestyle. Renske helpt toekomstbewuste ondernemers om zich trendbewust te profileren. Renske schrijft maandelijks een trendcolumn voor beautyspot.nl. Ook verschijnt er elk seizoen een trendartikel in het magazine De Beauty Professional over trends en hun invloed ervan op de beautyindustrie. Wil je meer weten over Renske, volg haar op Instagram, of neem een kijkje op haar website www.renskemennen.com.

Gerelateerde berichten