COLUMN: Dermorexia: een nieuwe beauty stoornis
Een mooie gladde huid zonder poriën en pigmentatie: dat is al jaren het schoonheidsideaal. De laatste jaren is de fixatie hierop nog sterker geworden. Waar tieners hun verlanglijstjes voor onder de kerstboom opvulden met dure huidverzorgingsproducten, lijkt de trend om te voldoen aan de hoge eisen van een gladde huid een nieuwe fase in te zijn gegaan. Voorheen werd er op het gebied van huidverzorging enkel nog over ‘zelfzorg’ gesproken. Inmiddels is dit een gepasseerd station voor een deel van de maatschappij. Voor hen lijkt het namelijk meer vormen aan te nemen die duiden op controledrang en obsessief handelen: ook wel een beauty-stoornis genoemd.
Toxische beauty-cultuur
Ellen Atlanta is beauty-onderzoeker, journalist en auteur van ‘Pixel Flesh: How Toxic Beauty Culture Harms Women’. Als journalist sprak ze veel vrouwen over hun beauty-routines. Ze kwam erachter dat voor een deel van deze vrouwen het toepassen van rituelen om de huid te verzorgen meer begon te lijken op symptomen die worden geassocieerd met een eetstoornis. Alleen gaat het in dit geval niet over gecontroleerd eten, maar over gecontroleerd de huid optimaliseren. Op het moment dat het hevige stress veroorzaakt als hiervan wordt afgeweken, is het aannemelijk om te spreken over een stoornis. En dat is helaas wat Atlanta concludeerde.
Een ongezond streven
Doordat Atlanta in gesprek ging met andere vrouwen, ontdekte ze dat meiden van dertien al gebruik maken van botox. Anderen vermeden de piektijden van de zonuren om huidbeschadiging te voorkomen, en weer anderen maken schulden om dure gezichtsbehandelingen en producten te kunnen betalen. Dit doet men allemaal om te streven naar die perfecte huid. Atlanta definieert deze vorm van obsessie ook wel als ‘dermorexia’. Het gaat hierbij om de fixatie op huidverzorging, en het bereiken van een schoonheidsideaal dat schadelijk is voor onze mentale gezondheid en de fysieke huid.
Onrust in de wereld en onrust in ons mentale brein zorgt ervoor dat er gezocht wordt naar manieren om toch controle te kunnen krijgen op het leven. Door de altijd aanwezige feed op Instagram en TikTok, en het algoritme dat laat zien wat je ‘wilt zien’, is het verleidelijk om in een fuik te belanden waar het alleen nog maar gaat over een ding: de super gladde huid. En wanneer je gelooft dat je geliefd zult zijn wanneer je die super egale huid daadwerkelijk hebt, is het niet zo gek dat mensen hier ver voor gaan. Dit is waar beauty verandert in afschuw.