De eerste associatie die je maakt met een ‘menstruatie-masker’ klopt: het betekent letterlijk dat het bloed dat uit je vagina vloeit tijdens de menstruatie direct wordt gebruikt als gezichtsmasker. Zonder het eerst te bewerken wordt het puur vanuit de vagina aangebracht op de huid. Hoewel dit in onze cultuur erg ongebruikelijk is, laat TikTok zien dat het niet een onopgemerkte trend is. Periodfacemasks-video’s zijn op dit platform namelijk al 6,4 miljard keer bekeken op het moment van schrijven. 

Maan-masker

Menstruatie-maskers worden ook wel maan-maskers genoemd. Dit komt doordat de cyclus ongeveer dezelfde tijdsspanne heeft als een maancyclus. Ter verduidelijking: de cyclus van een vrouw duurt normaliter tussen de 21 en 35 dagen, en de cyclus van de maan duurt exact 29,53 dagen. Enerzijds wordt het bloed ingezet als huidverzorging. Vrouwen claimen namelijk een zachtere en meer gehydrateerde huid te krijgen van dit ritueel. Studies kunnen dit tot nu toe nog niet bevestigen. Dermatologen waarschuwen zelfs voor de risico’s die eraan verbonden zijn, aangezien het geen steriele manier van werken is. Zowel voor je vagina als voor je huid. 

Verbinding met jezelf en de aarde

Daarnaast wordt het maan-masker door vrouwen ingezet als maandelijks ritueel, waarbij ze opnieuw verbinding maken met hun vrouwelijkheid en het teruggeven aan de aarde. Het bloed wordt onder andere ook ingezet voor de groei van planten.

Vrouwen die dit ritueel toepassen vertellen dat het een manier is om zich diep te verbinden met hun menstruatie, de aarde, en met hun voorouders. Het is niet iets totaal nieuws. In de Filippijnen wordt dit ritueel al jaren uitgevoerd. Daar wordt gezegd dat waneer je je gezicht wast met menstruatiebloed, je tijdens de puberteit gezegend zal zijn met een acne-vrije huid. 

Trend

Hoewel menstruatie-maskers voor verschillende doelen gebruikt worden, is het in elk geval duidelijk dat deze trend voorkomt uit de behoefte om meer verbonden te zijn met de aarde, onszelf en met het leven dat voor ons is geweest. 

Gerelateerde berichten