Ozempic is bijna verleden tijd. Niet omdat men klaar is met afslank-injecties, maar doordat er een sterkere variant aan zit te komen op de markt die naar verluidt ‘beter’ werkt. Namelijk: retatrutide.

Deze injectievorm is getest onder 338 zwaarlijvige volwassenen. De helft kreeg het middel toegediend, en de andere helft kreeg een placebo. De resultaten tussen deze groepen waren groot. Na 28 weken had de groep die retatrutide kreeg toegediend gemiddeld 24% van hun lichaamsgewicht verloren. Bij de placebogroep bleef dit steken op 2%.

Farmaceutische bedrijven zien dollartekens
Wauw, zou je misschien denken, een wondermiddel dat iedereen van de obesitas afhelpt. Zo werd het namelijk kort geleden gepresenteerd op het Europese Congres over Obesitas in Venetië. Farmaceutische bedrijven als Pfizer, Novo Nordisk en Eli Lilly zien de potentie, en zijn in strijd om als eerste de orale versie van retatrutide op de markt te brengen. Ze zijn van mening dat mensen deze sneller zullen innemen dan injecties. En als je naar de bedragen kijkt van de verkoop van medicijnen tegen obesitas en diabetes in 2023 komt dat neer op bijna £25 miljard. De Deense Ozempic fabrikant Novo Nordisk is hiermee zelfs het meest waardevolle bedrijf van Europa geworden. Hun marktwaarde steeg naar meer dan $500 miljard. Ter verduidelijking: doordat het bedrijf zoveel winst had gemaakt heeft het de waarde van de Deense kroon laten stijgen.

Bijwerkingen van het ‘wondermiddel’
Enfin, er is veel geld te verdienen dus in de afslank industrie. Heel veel geld. Maar laten we eens kijken naar de bijwerkingen. Er wordt gezegd dat de injecties in zeldzame gevallen nierfalen en darmobstructie kunnen veroorzaken. Daarnaast is de Europese drugsregulator aan het beoordelen of er een mogelijk verband is tussen zelfmoordgedachten en zelfbeschadiging bij gebruikers. Een wetenschapper wie bekend is met het GLP-1 hormonen dat o.a. wordt nagebootst met het afslank-medicijn waarschuwt dat het vermogen van mensen om plezier te voelen wordt verdoofd.

Dit laatste lijkt me nogal een serieuze waarschuwing. Afslanken, maar met geen plezier meer in het leven als bijwerking. Terwijl depressies momenteel worden beschreven als ‘volksziekte nummer één’, lopen de wachtlijsten bij psychologen de spuigaten uit. Tegelijkertijd verdienen farmaceutische bedrijven met een grote glimlach miljarden aan de onzekere mens die dankzij hun medicijn nog ongelukkiger door het leven gaan. Vanuit psychologisch oogpunt is er geen enkele instantie die verantwoordelijkheid neemt voor de kwetsbare individuen die hopen het geluk in dit medicijn te vinden, terwijl het hen nog verder verwijdert van de verbinding met zichzelf. Dit is de wereld op z’n kop.

Gerelateerde berichten