COLUMN: één op de tien tieners gebruikt afslankproducten
Toen eind 2022 de trend Heroin Chic terugkeerde, was daar veel commentaar op. Vanuit allerlei hoeken werd dit beauty beeld om extreem dun te zijn bekritiseerd. Ook modebladen schreven dat ze vonden dat het niet een trend genoemd zou mogen worden.
Ik bekritiseerde hen als ronduit hypocriet: “Bladen pretenderen vrijheid van lichaamsbeeld te promoten, terwijl er continu niets anders gedaan wordt dan het opdragen van een algemeen modebeeld. De kritiek luidt dat een dun lichaam van invloed kan zijn op de groei van eetstoornissen, maar de rest van de trends waar over wordt geschreven door hen, hebben precies dezelfde onderliggende boodschap. Namelijk: als je hieraan voldoet, dan word je geaccepteerd door de maatschappij.”
Risico op eetstoornissen wordt vergroot
Nu, ruim een jaar later, is er een Australisch onderzoek gepubliceerd in ‘Journal of the American Medical Association’, waaruit blijkt dat bijna één op de tien tieners in hun leven ineffectieve en potentieel schadelijke afslank-producten heeft gebruikt. Denk hierbij aan laxeermiddelen, dieetpillen en diuretica. Natasha Hall is een van de auteurs van de studie, en noemt deze ontwikkeling ronduit zorgwekkend. In een interview met 9news.com.au vertelde ze: “Recente onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van niet-voorgeschreven afslankproducten het risico op eetstoornissen feitelijk vier tot zes keer kan verhogen”.
Producten opvallend goed verkrijgbaar
Medicijnen zoals laxeermiddelen zijn zonder recept verkrijgbaar, en maken het jongeren gemakkelijk om ongezond eetgedrag te ontwikkelen. Zelfs wanneer landen wel beperkingen opleggen, is het bijzonder gemakkelijk om er via social media alsnog aan te komen. Daarnaast zijn ‘afslankmiddelen’ zoals Ozempic niet aan te slepen. Hollywood geeft het voorbeeld om met dit medicijn af te vallen, terwijl het oorspronkelijk bedoeld is voor patiënten met diabetes type-2.
Hall en haar team brachten zo’n 90 verschillende onderzoeken van de afgelopen decennia in kaart, en konden daarmee concluderen dat het gebruik van afslankproducten een opwaartse trend vertoont. Vóór het jaar 2000 namen zo’n 5% van de tieners afslankproducten. Na het jaar 2000 veranderde dat in 10%, en vanaf 2010 steeg dit naar 13%.
Sinds de COVID-19-pandemie zijn het aantal eetstoornissen onder jongeren toegenomen. Hall hoopt dat met het publiceren van dit onderzoek regeringen tot actie overgaan en strengere beperkingen aanbrengen op de verkoop van afslankproducten.