COLUMN: ‘Goed’ slapen is de nieuwste trend
Slapen is de nieuwste trend. Vooral ‘goed’ slapen met de meest optimale effecten, is waar steeds meer consumenten mee bezig zijn. De tech-wereld staat vooraan om zijn steentje bij te dragen bij het tracken van de slaap.
Zo worden gegevens over de vier slaapfasen, de slaapconsistentie en de ademhalingsfrequentie opgeslagen. De mogelijkheid om dit te doen is niet een nieuwe uitvinding. Fitbit bracht bijvoorbeeld in 2022 hun slaapanalyse functie uit. Oura, een ring met sensoren die je slaap meet, werd in 2015 al gelanceerd. Toch is dit het jaar waarin slaap-tracken een groeispurt doormaakt. Het is een nieuwe beautytrend.
Slaap wordt weer serieus genomen
Er zitten twee kanten aan de groei van deze trend. De groei van het bewustzijn over het belang van slaap is erg positief. Deze trend kan zomaar het einde beteken van het decennium waarin er eindeloos is opgeschept over hoe weinig slaap iemand nodig zou hebben. Hoewel wetenschappelijk onderzoek heeft laten blijken dat het ongezond is om elke nacht bijvoorbeeld maar zes uur te slapen, bleef de hard werkende ondernemer zichzelf daarin in een uitzonderingspositie plaatsen.
Tracken zorgt vooral voor onrust
Toch is het tracken van je slaap middels technologie een gevaarlijk fenomeen. De welzijns industrie is namelijk erg gefocust op het continu monitoren en verbeteren van onze staat. Trackers kunnen er al snel voor zorgen dat het een obsessie wordt, en je gebaseerd op de gegevens die eruit komen gaat bepalen hoe het met je gaat. Op TikTok wordt gesproken over hoeveel procent verbetering iemand wilt dankzij het kunnen tracken van hun nachtelijke activiteiten. Of beter gezegd passiviteiten. Toch heeft focussen op specifieke slaapfasen geen toegevoegde waarde, omdat deze gegevens erg onnauwkeurig blijken te zijn, en deze gedurende je hele leven blijven veranderen. Het is een nieuwe manier waarmee het lijkt dat je kunt controleren hoe het met je gaat, terwijl je enkel verder verwijderd raakt van je eigen zuivere gevoel over hoe je hebt geslapen.
Als zelfs de slaapfase een prestatie gaat zijn in onze dagelijkse bezigheden, hebben we dus nooit meer echt rust. Onze hersenen kunnen zich juist alleen overgeven aan de slaapfase, als ze het gevoel hebben dat de wereld veilig is. Slapen zou een moment van het onttrekken van de wereld moeten zijn. Niet het begin van een nieuwe doelstelling.