Het is geen nieuws: we leven wereldwijd in een maatschappij waar je normaal bent wanneer je non-stop online bent. We hebben het gevoel dat we zo snel mogelijk op berichten van anderen moeten reageren, het nieuws wereldwijd wat altijd negatief en angst zaaiend is volgen we op de voet, we horen actief te zijn op social media waardoor je weet wat je vrienden doen, en je plaatst er zelf ook nog video’s om niet achter te blijven.

Je zou het online leven als een kakofonie van miljoenen schreeuwende mensen kunnen omschrijven. En elke dag schreeuwt iedereen vrolijk mee, terwijl ieders gezondheid en zelfvertrouwen met de dag verder in elkaar keldert. Het is tijd dat er een stem komt die zegt: klaar hiermee. Want is onze eigen gezondheid, waarmee ik zowel fysiek en mentaal bedoel, niet duizend keer belangrijker dan continu achter de tornado aanrennen, wetende dat je het nóóit maar dan ook nóóit zal winnen van de rest?

Er is altijd iemand die je mooier kunt vinden dan jezelf, want er zijn ontzettend veel mooie mensen op aarde. Het is geen wedstrijd. Bovendien leren we elkaar aan dat je pas meetelt wanneer je er mooi uitziet en past bij het schoonheidsideaal. Is dit de boodschap die je wilt doorgeven aan de ander? Want op het moment dat je meedoet aan de wedstrijd, is dit tegelijkertijd de boodschap die je geeft aan je vrienden, familie, je kinderen…

Het is tijd dat iemand zegt dat het niet normaal is dat ons brein al die prikkels moet verwerken. Onze hersenen zijn heel goed in aanpassen, maar ons stressresponssysteem doet er veel langer over om te evalueren. Volgens de wetenschap hebben de hersenen zo’n 10.000 jaar nodig om überhaupt een eigenschap te veranderen. Onze hersenen hebben letterlijk niet de tijd en kwaliteit om om te gaan met alle hedendaagse technologische veranderingen.

Dus kunnen we het dan gek vinden dat kinderen al bezig zijn met beauty en botox? Dat we met bosjes omvallen? Wanneer je een foto post, zijn er duizenden reacties. Of het nou een positieve reactie is, een negatieve reactie, of geen reactie: het is een antwoord op jouw foto die je deelt met de wereld. Het is logisch dat dat je kwetsbaarheid raakt.

Dus vandaag, vandaag zeg ik het. Het moet eens klaar zijn met deze absurditeit. Ik stem voor écht geluk en gezondheid. Wie stemt mee?

Gerelateerde berichten