In 2002 bracht Christina Aguilera het nummer ‘Beautiful’ uit. Hierin zong ze “You are beautiful, no matter what they say. Words can’t bring you down.” Met deze tekst wilde Aguilera iedereen die onzeker was over hun uiterlijk, laten weten dat ze prachtig zijn. In de clip van 2002 werden allerlei onzekerheden uit de maatschappij van toen verfilmd. Zo zijn er zoenende mannen te zien, een travestiet, een dun meisje dat zichzelf alsnog te dik vindt en een jonge smalle jongen die gespierder wil zijn. Ondanks Aguilera’s poging om zelfliefde te vieren, en een verandering te brengen om diversiteit als schoonheid te zien, zijn we in 20 jaar als maatschappij alleen maar kritischer en onzekerder geworden.  

Fiona Jane Burgess kreeg van Aguilera de opdracht om een nieuwe clip te maken voor haar nummer Beautiful.  Deze keer met een blik op de maatschappij van 2022. In de nieuwe video wilde Burgess graag de focus leggen op kinderen, omdat er op steeds jongere leeftijd onzekerheid ontstaat over hoe ze eruit zouden moeten zien. Een onderzoek uit British Journal of Health Psychology concludeert: “Meer dan de helft van de meisjes en een derde van de jongens van 6 tot 8 jaar is niet tevreden met hun lichaamsgewicht. Meer dan 80 procent van de 10-jarigen is bang om ‘dik’ te zijn.” Deze cijfers zijn alarmerend. 

De clip van 2022

In deze videoclip laat Burgess zien hoe kinderen van jonge leeftijd meekrijgen hoe belangrijk hun uiterlijk is om mee te tellen in de maatschappij. De kinderen zijn in de video non-stop bezig met hun telefoon. Ze zijn geïsoleerd van hun omgeving, ondanks dat er anderen om hen heen staan. Een jongen denkt aan zelfmoord. Voor en na-foto’s van buiken komen in beeld. Kinderen krijgen aangemeten wat voor plastische chirurgie ze nodig hebben. Hoe absurd het ook klinkt, dit is de opvoeding die kinderen meekrijgen mede door social media. Het moment dat de kinderen in de videoclip weer gaan spelen in de buitenlucht, lachen, klimmen en springen, dan zie je het grote contrast met hoe de werkelijkheid is, en hoe het eigenlijk zou moeten zijn.

De video eindigt met een note over hoe social media de relaties met ons lichaam en onze mentale gezondheid heeft veranderd. Aguilera en Burgess schreeuwen opnieuw tegen de maatschappij, in de hoop dat er nu echt iets gaat veranderen. 

Bekijk hier de 2022-clip.

Gerelateerde berichten