Is schreeuwen een nieuwe vorm voor vrouwen om terug in hun kracht te komen staan? Deze trend is enige tijd geleden beschreven door The Guardian, en lijkt voort te blijven bestaan.

Van vrouwen wordt over het algemeen verwacht dat ze vriendelijk, zorgzaam en warm zijn. Schreeuwend je frustraties uiten kan als ongewenst of zelfs onnatuurlijk worden gezien. Wanneer je als vrouw schreeuwt, of dat nou alleen is of in een groep, kan dat de mogelijkheid geven om de borrelende woede te uiten, terwijl je je veilig voelt.

Mindful Screaming
Maar waarom willen vrouwen steeds meer schreeuwen? Onderzoekt wijst uit dat sinds de pandemie het aantal personen met angst en depressie wereldwijd met 25% is toegenomen. Daarbij komt dat de stress niet afneemt vanwege nieuwe wereldwijde angsten zoals de klimaatsverandering en oorlog. Er lijkt een logisch verband te zijn tussen deze cijfers en de groei van deze trend ‘mindful screaming’.

Schreeuwen met een therapeutisch doel is niet nieuw. In de jaren zeventig publiceerde Arthur Janov zijn boek ‘The Primal Scream’, waarin hij omschreef dat onderdrukte emoties psychologische problemen veroorzaken. Wanneer je deze opgekropte emoties alsnog los laat, zou dat helend werken. Oertheraphie, zoals dit heet, werd gebruikt om mensen te helpen die een jeugdtrauma hebben meegemaakt. Echter mist het onderzoek dat de effectiviteit bewijst, waardoor de reguliere psychologie het afwijst.

De wetenschap zet vraagtekens
Dr. Rebecca Semmens-Wheeler is hoofddocent psychologie aan de Birmingham City University en beaamt dit. Wanneer je het voor je lol wilt doen, is het prima, maar voor een duurzame behandeling om er psychisch op vooruit te gaan, heeft ze haar bedenkingen.

Wanneer je schreeuwt activeer je het ‘vecht-of-vlucht’ mechanisme van het lichaam, waardoor je adrenaline en cortisol stijgt. Precies het tegenovergestelde gebeurt wanneer je mediteert of yoga beoefent, dan activeer je juist het parasympatische zenuwstelsel. Deze staat helpt juist om te vertragen, de balans op te maken en betere beslissingen te nemen.

Op de korte termijn lijkt het wel heilzaam. De aanmaak van endorfine kan namelijk worden geactiveerd, welke een feel-good hormoon is. Een snelle explosie kan je op dat moment even beter laten voelen, maar is volgens de wetenschap niet de oplossing voor de lange termijn.

Gerelateerde berichten