Een beauty trend waar de aandacht zeker niet aan mag ontgaan is: het belang van slaap. Hier begint, en eindigt, een schoonheidsritueel mee. Door ’s nachts een goede nachtrust te pakken heeft je lichaam de mogelijkheid om zich zo optimaal mogelijk te herstellen. Dit is dus ook direct goed voor je huid en haar. De bewustheid over de impact van een goede nachtrust op je innerlijke en uiterlijke gezondheid wordt steeds groter. Er worden onderzoeken gedaan naar slaap, en oorzaken die dit kunnen verslechteren.

Zo is er onlangs een studie gepubliceerd in Frontiers in Psychology, dat gaat over slaapstoornissen. Volgens deze auteurs is het een mogelijkheid dat extreem lage en extreem hoge niveaus van dagelijks fysieke activiteiten, en dan met name gerelateerd aan het beroep, een negatieve invloed hebben op de slaapkwaliteit van het psychisch welzijn.

Het CBS is pas sinds 2018 begonnen met het onderzoeken van slaapproblemen. Sinds de komst van de pandemie leven we meer in een angstmaatschappij dan daarvoor. Er zijn diverse recente onderzoeken die dit bevestigen, en laten zien dat er ook meer depressies en slaapproblemen zijn ontstaan. Het is niet onderzocht of er meer slaapmedicatie is genomen sinds de corona pandemie.

Benzomoe

In een artikel in het AD wordt geschreven dat de Amersfoortse apothekersmedewerkster Aaltine Bakker een sterk vermoeden heeft dat er meer slaappillen over de toonbank gaan. Samen met zorg-innovator Klaas Jan Bolt heeft Aaltine het project ‘Benzomoe’ ontwikkeld, welke ook te zien was tijdens Dutch Design Week 2021. De naam is afkomstig van de medische naam voor slaappillen: benzodiazepines. Ze zijn erg verslavend. Bij elk doosje slaappillen krijgt de patiënt er een doosje ‘benzomoe’ bij. Met dit doosje kun je een afspraak inplannen bij Aaltine om ondersteuning te krijgen bij een afbouwschema.

Slaap, beauty en gezondheid gaan dus samen. Er wordt ook geschreven over allerlei technieken en methodes om beter in slaap te komen. Een voorbeeld hiervan is Yoga Nidra. Dit is een ligmeditatie waarbij je in een diepe staat van ontspanning komt. Yoga Nidra betekent ook wel ‘yoga slaap’.

De rust rondom de pandemie is nog niet wedergekeerd, maar de bewustheid over het belang van slaap en oplossingen zijn er in elk geval wel.

 

Renske Mennen is trendwatcher, merkstrateeg en conceptontwikkelaar, met een focus op een bewuste lifestyle. Renske geeft trendpresentaties over consumententrends, en helpt  ondernemers om zich strategisch en trendbewust te profileren. Renske schrijft maandelijks een trendcolumn voor beautyspot.nl. Ook verschijnt er elk seizoen een trendartikel in het magazine De Beauty Professional over trends en hun invloed ervan op de beautyindustrie. Wil je meer weten over Renske, volg haar op Instagram, of neem een kijkje op haar website www.renskemennen.com.

Gerelateerde berichten