Virtual reality is niet meer weg te denken uit het technologische landschap waar we momenteel dagelijks in ondergedompeld zitten. Terwijl het leven online alsmaar meer afspeelt, en we daar zonder pardon met alle gemak in meegaan, zijn we op een punt gekomen dat de vraag omhoog komt: waarom hebben we überhaupt nog een lichaam?

Zelfs onze huid kunnen we kiezen
Toekomstdenkers zijn bezig met het nadenken over hoe zelfs het uiterlijk van onze huid beïnvloedt kan worden door technologie. Je zou zeggen dat de fysieke verschijning van de huid puur genetisch is en dat dit niet heel gemakkelijk te beïnvloeden is. Maar hoe meer uren je online doorbrengt, hoe meer je het gevoel hebt hier alle keuze in te hebben. Er zijn namelijk tig opties, en alles is even gemakkelijk. We kunnen onze huid glad strijken, de kaaklijn aanpassen en de kleur veranderen. Wanneer je zelfs voorbij gaat aan photoshop, en aankomt bij de VR wereld waar avatars doodnormaal zijn, kun je al helemaal alle kanten op. Drie ogen en zeven armen creëren is net zo gemakkelijk als een rimpel wegwerken. Al zorgen de gecommercialiseerde beauty standaarden momenteel wel nog voor een erg eenzijdig uiterlijk.

Contact met ons lijf gaat verloren
Er wordt verwacht dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Maar waar de technologie alleen maar wordt aanbeden en wordt gezien als het grote wonder dat onze toekomst gaat bepalen, heeft het ook ernstige kanttekeningen. Het feit dat gedachtes als ‘waarom heb ik eigenlijk nog een lijf’ in ons brein opkomt (wat diverse kunstenaars uitspreken), laat zien in hoeverre we verwijderd zijn van de natuur. Want hoe meer je bezig bent met beautystandaarden, hoe minder je doorhebt dat je lichaam elke dag wonderen verricht. Je hart blijft namelijk kloppen, je ademt zo’n 23.000 keer, voedsel wordt verteerd, om nog maar te zwijgen over alle processen die plaatsvinden op celniveau en dat emoties een lichamelijke ervaring zijn.

Terwijl we aan de ene kant met ons hoofd verdwijnen in een gesimuleerde wereld en letterlijk contact met ons lijf verliezen, zijn we op andere momenten van de dag aan het zoeken naar oplossingen om weer uit dat hoofd te raken en terug te komen in het lijf met therapieën en coaches. Als dit geen absolute ironie is.

Gerelateerde berichten