Er is een illegale marktgroei in botox injecties. Ondanks de hoeveelheid van klinieken waar deze behandeling wordt uitgevoerd door geschoolden, zijn er ook een hoop doe-het-zelvers die thuis aan de slag gaan met hun eigen gezicht. Alles wordt uit de kast getrokken om regelmatig te kunnen blijven injecteren, maar dan tegen een veel goedkopere prijs. 

Gemak met risico’s

Het is heel simpel: je gaat naar een platform zoals eBay, Amazon of Aliexpress waarop je een hyaluron pen en hyaluronzuur bestelt. Daarna bekijk je een paar YouTube en TikTok video’s over zelfinjectie, en voilà: je kunt aan de slag. Althans, dat wordt gedacht, terwijl er op grote schaal niet wordt stilgestaan bij de gevaren van deze zelfinjecties. De anatomie van het gezicht zit moeilijker in elkaar dan het via YouTube of TikTok lijkt. Bij een verkeerde injectie kan zomaar de uiterste hoek van je wenkbrauw omhoog draaien. Dit blijkt een veel voorkomende fout te zijn. Daarnaast zijn er nog ernstigere risico’s van zelfinjectie. Hierbij kun je denken aan allergische reacties, ontstekingen en infecties. Maar daar blijft het niet alleen bij. Er is kans op permanente weefselsterfte, bloedstolsels en zelfs blindheid kan een gevolg zijn.

Gepoogde regulatie

In landen zoals Groot Brittannië, de Verenigde Staten en Canada is het illegaal om botox te kopen zonder een klinische vergunning. Een recept van een arts of een verpleegkundige is daar vereist om het in te kunnen slaan. Omdat zelfinjectie een hoop risico’s met zich meebrengt, is bijvoorbeeld de Britse regering van plan om ongereguleerde cosmetische procedures aan te pakken. Toch zal het moeilijk worden om de wildgroei aan zelfinjectie te gaan reguleren, aangezien een flesje ongecontroleerde botox snel in je digitale winkelwagen kan belanden. Wanneer het online te bestellen is, is het vaak niet gereguleerd. Zoals bijvoorbeeld het Koreaanse merk Nabota Botulinum. Deze werd door Health Canada in Toronto in beslag genomen omdat ze bang waren dat het onveilig was.

Ondanks de pogingen tot regulatie voor de veiligheid, is de wildgroei niet te stoppen. Daarnaast hoef je TikTok maar te openen om een overvloed aan doe-het-zelf video’s te bekijken. Deze DIY-trend is helaas nog niet ten einde. 

Renske Mennen is toekomstdenker, en business coach, met een focus op een bewuste lifestyle. Renske helpt toekomstbewuste ondernemers om zich trendbewust te profileren. Renske schrijft maandelijks een trendcolumn voor beautyspot.nl. Ook verschijnt er elk seizoen een trendartikel in het magazine De Beauty Professional over trends en hun invloed ervan op de beautyindustrie. Wil je meer weten over Renske, neem een kijkje op haar website www.renskemennen.com.

Gerelateerde berichten