Op dit moment wordt beautyspot.nl verbeterd, waardoor sommige pagina’s en details tijdelijk niet 100% volledig zijn. Bedankt voor je geduld!

Wist je dat contacteczeem in meer dan 80 procent van de gevallen voorkomt op de handen? Deze vervelende aandoening is in sommige gevallen moeilijk te behandelen en kan lang blijven bestaan. In ongeveer 90 procent van de gevallen wordt contacteczeem in relatie tot cosmetica veroorzaakt door huidirritatie. De overige 10 procent is te wijten aan een allergische reactie. Wat kun je er zelf aan doen? En welke cosmetische producten kunnen een allergische reactie veroorzaken?

Producten met een risicofactor
De hoeveelheid cosmeticaproducten die we tot onze beschikking hebben, is eindeloos en vaak gebruiken we er ook wel een aantal per dag. Denk bijvoorbeeld aan reinigingsproducten voor het gezicht, verzorgende en hydraterende beautyproducten en handverzorgingsproducten. De producten die een verhoogd risico geven op een allergische reactie zijn de zogenaamde ‘stay-on’ producten, zoals verzorging voor de huid, decoratieve cosmetica als schminkstoffen, artikelen voor nagelstyling en parfums.

Verantwoordelijke allergenen
Een allergeen is een stof die allergische reacties oproept bij mensen die daar gevoelig voor zijn. De meest voorkomende allergenen voor contacteczeem vind je in parfumgrondstoffen. Zo zijn er meer dan 26 bestanddelen bekend die allergische reacties veroorzaken, waaronder fragrancemix, perubalsem en colofaan. Andere veroorzakers zijn conserveermiddelen als Kathon CG, quaternium 15, imidazolidinyl ureum of Euxyl K 400. Voorbeelden van vulstoffen die allergische reacties kunnen oproepen zijn Amerchol L 101, propyleenglycol, cocamidopropylbetaïne of haarkleurstoffen zoals parafenyleen-diamine. Verder zijn formaldehyde hars (onder andere in nagellak en nagelverstevigers), lanoline (wolvet wat veel voorkomt in zalven) en uv-filters boosdoeners.

Hoe ziet handeczeem eruit?
Handeczeem is een verzamelnaam voor de symptomen die op de handen kunnen optreden. Afhankelijk van de oorzaak en de aanraking met irriterende stoffen zijn roodheid, zwelling, bultjes, blaasjes en soms zelf wat vochtige afscheiding de meest voorkomende verschijnselen. Het begint vaak aan de vingertoppen, tussen de vingers of onder sieraden. Bij chronisch handeczeem is er meer sprake van schilfering van de huid in plaats van roodheid en is de huid wat verdikt. Vaak gaat dit gepaard met pijnlijke klachten als gevolg van kloven. In beide gevallen hebben patiënten vaak te maken met ernstige jeukklachten.

Klanten met handeczeem
Als beautyprofessional kun je een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van een klant met eczeemklachten op de handen door cosmetica. Als je immers weet dat je klant gevoelig is voor bepaalde cosmetica, dan is het aan te bevelen eerst een test te doen met een klein beetje van het product. Breng het product het liefst 24 uur van te voren aan, omdat niet alle huidreacties direct zichtbaar zijn. Op die manier kun je er samen achter komen welke producten wel of geen irritaties opwekken en deze kun je bij de behandeling dus vermijden.

 

Gerelateerde berichten