Samen met een paar gewaardeerde collega’s mag ik mij sinds 6 februari jl. leermeester noemen. Een stukje uit het persbericht: 

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opende dinsdag 6 februari 2018 de Ambachtsacademie, een initiatief van Ambacht Nederland. Hij doet dit in aanwezigheid van leermeesters en de eerste kandidaat-leerling. Saida Kouwenhoven-van Gelder, eigenaar van en allround nailprofessional bij ANROSA Nagelstyling & Manicure, is ontwikkelaar en leermeester.

De Ambachtsacademie leidt mensen op tot specialistisch vakman/-vrouw in ambachtelijke beroepen, zoals schoenhersteller, kledingreparateur, nagelstylist, lijstenmaker, parketteur en pianotechnicus. Ervaren ambachtelijke ondernemers, waaronder allround nail professional Saida, hebben de opleidingen ontwikkeld en gaan deze zelf binnen hun bedrijven verzorgen. Het leerling-gezel-meestersysteem is hiermee terug van weggeweest, maar wel met een eigentijds karakter.

Hernieuwde ambacht academie

Hoe kwam dit nu zo? Op een mooie dinsdagmiddag afgelopen januari, werd ik door Ambacht Nederland benaderd met de vraag of ik mee wilde werken aan het ontwikkelen van een ambachtelijke opleiding nagelstyling. Ik ontving het telefoontje naar aanleiding van mijn columns op Beautyspot.nl. Uiteraard wilde ik eerst uitgebreide informatie over deze hernieuwde ambacht academie en dus maakten we de afspraak dat een minidelegatie mij thuis zou komen bezoeken. Van mijn kant had ik de naam van zeer gewaardeerde collega Anschel van der Schoor doorgegeven. Dit omdat zij niet alleen veel, maar ook zeer brede kennis heeft van de nagel unit en nagelziekten. Wat mij betreft zou haar input echt een aanvulling zijn, dus schoof zij op de geplande afspraak ook aan.

Tijdens het gesprek werd mij duidelijk dat dit voor ons vak niet alleen heel goed zou zijn, het is ook een goede kans om op deze manier ons vak eindelijk te laten erkennen. En laat dit nu ook het uitgangspunt zijn van de academie! Tijdens het gesprek werd gevraagd of wij naast het ontwikkelen ook leermeester wilden worden… En daarin waren wij unaniem: dat willen we zeker! 

Persoonlijke motivatie

Ik ben van mening dat het vak nagelstyling ook echt als een ambacht gezien mag worden. Iedereen kan met nagels bezig zijn, maar je moet naar mijn mening écht een passie en een grote liefde voor nagels en dit vak hebben om het goed te willen en kunnen uitvoeren. Je moet je blijven bijscholen op de nieuwste technieken, op anatomie, pathologie en nagelziekten en ook de laatste trends moeten je niet vreemd zijn. Daarnaast pleit ik er, net als vele van mijn collega’s, voor dat ons beroep erkend gaat worden door de overheid zodat het kaf (de gecertificeerde stylist die verstand heeft van alle facetten van dit vak) van het koren (de beunhazen en salons die weinig tot geen kennis hebben en om die reden de natuurlijke nagel beschadigen en vaak met gevaarlijke niet EU-geregistreerde producten werken) gescheiden wordt.

Gestandaardiseerde opleiding

Daarnaast denk ik dat je met deze academie eindelijk een standaard kunt ontwikkelen die alle noodzakelijke informatie bevat om een zo uitgebreid en gedetailleerd mogelijke basis- en allround opleiding te kunnen bieden. Een opleiding die gestaafd wordt door mensen die weten waar ze het over hebben, zoals dermatologen, goed opgeleide, bijgeschoolde en gecertificeerde stylisten en waar nodig overige artsen en wetenschappers. En dat is wat ons vak nodig heeft wat mij betreft. Er wordt nog te veel tegenstrijdige informatie gegeven over allerlei onderwerpen binnen ons vak. Neem als voorbeeld de behandeling van een Pseudomonas bacterie. Ik lees nog steeds regelmatig in Facebook-groepen dat er wordt aangeraden om dit te behandelen met azijn en ‘gewoon’ weg te vijlen. Oh ja, en daarna kun je ‘gewoon’ product plaatsen en is er niets aan de hand. Misschien ligt het aan mij, maar je zou denken dat dit algemeen bekend zou moeten zijn, omdat dit door alle opleiders op dezelfde manier wordt geleerd aan cursisten. 

Leren en ontwikkelen

Naast bovenstaande vind ik het principe meester-gezel ook heel aantrekkelijk. Leerlingen worden in de praktijk geschoold door een leermeester en dit voor maximaal twee jaar zodat de leerling ervaring kan opdoen voordat men voor zichzelf aan de slag gaat. Omdat de opleiding in het bedrijf plaatsvindt, kan die in het hele land worden gevolgd en elk moment van het jaar starten.

Werken met je handen

Daarnaast wil Ambacht Nederland de Ambachtsacademie zo snel mogelijk uitbreiden en naast de nu 50-plussers ook de 18-plussers de mogelijkheid bieden zich te specialiseren in een ambachtelijk beroep. Daarom maakt Ambacht Nederland zich er sterk voor dat 18-plussers die met hun handen willen werken een vervolgopleiding kunnen volgen die wordt bekostigd door de overheid, net als voor andere studenten geldt. Anschel en ik kunnen in ieder geval niet wachten om aan de slag te gaan!

Wil je een reactie geven? Laat hem dan onder dit stuk achter. Tot de volgende column!

P.S. Ben jij een nagelstylist die werkt als zelfstandig ondernemer en heb jij veel ervaring met alle facetten van dit vak? Dan kun je je als leermeester aanmelden via: www.ambachtnederland.nl/aanmelden-leermeester

Saida Kouwenhoven

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten