De geschiedenis van nail art
Trends zijn onderhevig aan allerlei invloeden; ook stijliconen zoals Marilyn Monroe en Paris Hilton hebben hun uitwerking op de trends van dat moment. Hoe heeft nail art zich door de jaren heen ontwikkeld?
Hoe nail art is ontstaan
Lang geleden versierden mensen al hun nagels. In 5000 v.C dipte Indiase vrouwen hun vingertoppen in henna; vandaag de dag doen ze dat nog steeds. 2000 jaar later bedachten de Chinezen een nagellak gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, onder meer rozenblaadjes, om de nagels een rozige of rode kleur te geven. Helaas moest de lak uren drogen, voordat de nagels voorzien waren van een mooie (vaak transparante) kleur. Niet echt handig, dus! Zo’n 2400 jaar later waren het opnieuw de Chinezen, die nagelversieringen tot een hoger level tilden. De elite droeg gouden en zilveren ‘covers’ over hun lange nagels, om deze te beschermen. Ook stonden de ‘hoesjes’ symbool voor hun rijkdom.
Nail art van de Middeleeuwen tot het Victoriaanse tijdperk
Tijdens de Middeleeuwen werd een manicure gezien als ‘a thing op the past’, maar gelukkig werden manicures tijdens de Renaissance weer opgepikt door rijke Europese vrouwen. De nagels dienden netjes en verzorgd te zijn, maar wel zonder kleur. In de 15 eeuw bedachten de Inca’s nail art zoals we die nu ook kennen; zij versierden hun nagels met afbeeldingen van adelaars. Tijdens het Victoriaanse tijdperk (1837-1901) won de manicure opnieuw aan populariteit. Nu werd deze aangevuld met een rode olie, waardoor de nagels nog steeds transparant maar wel roder gekleurd werden.
De eerste French manicure en kunstnagels
In 1920 werden er verdere stappen gezet; rode nagels kwamen in en ook het lakken van alleen de lunula (halve maantje) werd opgepikt. In 1932 kwam de eerste nagellak in de schappen, in kleuren die nog niet eerder waren gezien. Een Franse MUA had zich laten inspireren door met kleur gespoten auto’s en bracht het product op de markt. Nu werden fashionable nagels bereikbaar voor steeds meer mensen. Een tandarts bracht in 1934 voor het eerst een set kunstnagels aan bij een van zijn patiënten die nagels beet. Tijdens de jaren 70 werd het zetten van lange kunstnagels steeds populairder. In hoog tempo werden er beauty salons geopend om tegemoet te komen aan de vraag naar professionals op nagelgebied. In 1976 creëerde de Amerikaan met de toepasselijke naam Jeff Pink de bekende French manicure. In de jaren 80 werd het kleurenassortiment in rap tempo opgevoerd; van neongeel tot fuchsia en shocking blauw. De minimalistische jaren 90 bracht traditionele kleuren zoals rood, nudes en roze terug. De ‘grunge’ fans kwamen ook aan hun trekken; zwarte nagels waren een prima tegenhanger.
Nail art en DIY-video’s
Vanaf het jaar 2000 is de nagelindustrie ‘booming business’. Nail art is ‘hot’ en nagelstylisten tonen grote interesse in texturen, coats en nagelversieringen. Nagels zijn tegenwoordig een deel van de uiterlijke verzorging en maken een outfit compleet. Innovaties volgen elkaar snel op, met als hoogtepunt wellicht de gel-nagellak. DIY-video’s (Do It Yourself) van onder meer bloggers, die liever zelf aan de slag gaan dan een nagelstudio bezoeken, worden duizenden of zelfs miljoenen keren bekeken. De ‘viewers’ schaffen enthousiast de benodigdheden aan om hun eigen nagels een mooie, semipermanente kleur te geven. Maar, of dit nu zo’n goede ontwikkeling is?