Effect van collageen lichttherapie op de huid
Heb jij al gehoord van collageen lichttherapie, een nieuwe methode waarbij spectaculaire resultaten op het gebied van huidverbetering beloofd worden? Met behulp van lichttherapie zou bijvoorbeeld de aanmaak van collageen gestimuleerd kunnen worden en de huid beter gehydrateerd kunnen worden. Na een reeks van behandelingen op een soort van zonnebank belooft men een mooie egale teint (minder grauw en/of rood), de vermindering van fijne lijntjes en rimpeltjes en uiteraard een zichtbare verbetering van de huid. Werkt dit nu wel of niet? SchoonheidsspecialistenNieuws.nl checkt.
Lichttherapie is in de dermatologie een relatief nieuwe methode waarbij licht gebruikt wordt om huidziekten te behandelen zoals psoriasis, eczeem en jeuk. Zonlicht bestaat onder meer uit UV-A en UV-B licht en kan een gunstig effect hebben op deze huidziekten. UV-B licht heeft het meeste effect bij de behandeling van huidaandoeningen. Daarom wordt bij lichttherapie in ziekenhuizen vaak UV-B gebruikt. Een zonnebank heeft alleen maar UV-A licht en is daarom niet geschikt voor behandeling. Dat is wel het geval als de huid met behulp van een medicijn eerst gevoelig wordt gemaakt voor UV-A licht. Dan heet het PUVA-therapie. Vanaf ongeveer 1980 is er in de medische wereld enorm veel onderzoek gedaan naar de effecten van allerlei soorten lichttherapie en dat is nu nog steeds het geval.
Hoewel er wel gebruik wordt gemaakt van licht, wordt de behandeling van de huid met diverse vormen van laserlicht, flitslamp (IPL) en fotodynamische therapie (PDT) niet als lichttherapie beschouwd. Toch wordt het woordje "lichttherapie" door aanbieders van (nieuwe) apparaten op de markt van uiterlijke verzorging en wellness die verbetering van de huid beloven in toenemende gebruikt, om de indruk te wekken dat het hier om apparaten voor lichttherapie gaat. Daarmee refereren ze bewust of onbewust naar resultaten van medisch goedgekeurde apparaten in ziekenhuizen. Maar veel van de apparaten op de markt voor uiterlijke verzorging en wellness zijn geen medische producten en vallen niet onder de strenge wettelijke bepalingen (Medical Device Directive. MDD), zoals de medische apparaten voor lichttherapie. Daarnaast werken apparaten voor lichttherapie in ziekenhuizen met UV licht (van 280 tot 400 nm) terwijl het bij deze nieuwe apparaten vaak om zichtbaar licht gaat (380 – 780 nm). Maar goed, dit concluderende betekent het natuurlijk nog niet dat de niet medische apparaten geen positief effect op de huid zouden kunnen hebben.
Daarom vroegen wij aan Loek Habbema, dermatoloog, of hij al bekend is met collageen lichttherapie, Loek Habbema: "Voor zover ik kan zien gaat het hier om een apparaat in de schoonheidsspecialisten/wellness branche. Bevat kennelijk zichtbaar licht (600-650 nm). Is dus niets bijzonders, geen enkel effect van te verwachten".
Huib van Weelden is lichtfysicus in het UMC te Utrecht bestudeert en behandelt al vele jaren patiënten met huidproblemen. Ook hij heeft geen grote verwachtingen van collageen-lichttherapie. Hij heeft nog weinig wetenschappelijk bewijs gezien dat deze therapie effect heeft op de huid.
Conclusie: voordat je besluit tot aanschaf van apparatuur voor collageen lichttherapie goed onderzoek doen. En vraag vooral ook naar ervaringen van collega’s die mogelijk al gebruik maken van deze nieuwe vorm van therapie.