Als nagelstylist heb je volop mogelijkheden om de prachtigste nagelcreaties te maken. Met acryl, gel, gel-nagellak, nail art, folies, glitters, steentjes en nog veel meer maak je geweldige eyecatchers en je klanten zijn er vaak dol op. Maar, wat zit er onder al dat moois? Hoe belangrijk is een gezonde natuurlijke nagel, als je daar toch alleen maar producten op plaatst?

YouTube-filmpjes en nail art-foto’s worden massaal gedeeld via social media. Boeken en tijdschriften met step-by-steps vinden gretig aftrek en workshops en trainingen zijn volgeboekt door nail art-liefhebbers. Wat is er nu leuker dan zelf zo’n prachtige nail art kunnen zetten bij je klanten? Veel nagelstylisten leren het graag en investeren hun tijd, geld en energie om kennis op te doen en zichzelf te verbeteren. Nail art is ‘hot’. De natuurlijke nagel echter, die wordt nog wel eens vergeten. Helaas heeft niet elke nagelstylist evenveel kennis over de natuurlijke nagel, hoe je de conditie verbetert en hoe je er op die manier voor zorgt dat de nail art nog mooier is en beter blijft zitten. En wat houd je over nadat je die nail art of kunstnagel hebt verwijderd?

Gebrek aan kennis

Acryl is nog steeds het populairste kunstnagelsysteem in Nederland. Voordat je acryl plaatst, prep je de natuurlijke nagel voor een goede producthechting. Zonder voldoende kennis begint daar de neerwaartse spiraal naar een gesloopte nagelplaat, die te grof gevijld wordt door een vijl met een te hoge grit of een te hoog toerental van de elektrische vijl, waardoor de bovenste lagen van de nagelplaat worden vernield. Bij het verwijderen van de natuurlijke glans van de nagel, verwijder je ongeveer vijf procent van de nagelplaat. Bij een verkeerd grit of te hoog toerental kan dit percentage ineens enorm oplopen. Bij het volgende bezoek aan de (ondeskundige) nagelstylist wordt deze handeling herhaald en daar gaat je natuurlijke nagel. Als er elk bezoek een product op de nagelplaat wordt gezet, dan ziet die nagelplaat nooit het daglicht. Na de behandeling ogen de nagels weer prachtig en de klant is blij.

Bovenstaand scenario is geen bewuste vernielingsactie van de nagelstylist, maar een teken dat zij (of hij) onvoldoende les heeft gehad in de anatomie en pathologie van de natuurlijke nagel, en hoe om te gaan met een (elektrische) vijl. Wél hangen er vaak certificaten aan de muur van perfect afgeronde nail art-workshops. Wat gaat hier mis?

Kennis van zaken

De meeste Nederlandse nagelstylisten hebben dus een voorkeur voor acryl. Maar, om goed te kunnen beoordelen welk product je het beste op de nagel kunt zetten, heb je kennis nodig. Welk product is het meest geschikt voor een flexibele of een harde nagelplaat? Hoe kun je het beste je klant adviseren?

Niet elk product is geschikt voor elke nagelplaat. De conditie van de natuurlijke nagel en eventuele onderliggende problemen spelen hier een rol in. Hoe zorg je ervoor dat de natuurlijke nagelplaat intact blijft en er een gezonde nagel achterblijft wanneer je het product hebt verwijderd? Wat doe je met een traumanagel en welke producten pas je toe bij eczeem of psoriasis? Waar komt een witte vlek vandaan, in welke gevallen kun je daar iets aan doen en hoe weet je of het gaat om een beschadiging van buitenaf, een schimmel, een onvoltooide nagelplaatcel of een uitgedroogd nagelbed? Heeft een nagelplaat echt baat bij vitaminen of is er iets anders dat je kunt doen om de gezondheid te verbeteren? Kun je een nagelbed verbranden onder een UV- of LED-lamp? Is dat erg en kun je er iets tegen doen? Wat is de levensduur van je producten en hoe pas je die kennis optimaal toe?

Basis voor elke nagelstylist

Om je klanten goed te kunnen adviseren en helpen, is kennis van de natuurlijke nagel essentieel. De slogan ‘Onze producten beschadigen de natuurlijke nagel niet’ kun je eigenlijk maar gedeeltelijk serieus nemen. De meeste klanten hebben (helaas) geen onbeschadigde natuurlijke nagels zoals die van een 18-jarige die nog nooit de afwas heeft gedaan. Laat je bijvoorbeeld een gel-nagellak langer zitten dan voorgeschreven, dan kan het zijn dat het verwijderen van dat product iets meer moeite kost. Je klanten proberen misschien geld te besparen door niet elke drie weken maar elke zes weken terug te komen en beseffen niet dat ze daarmee de gezondheid van hun natuurlijke nagels op het spel kunnen zetten. Jij bent de aangewezen persoon om die kennis over te dragen en toe te passen. Verdiep je in hoe een nagelplaat in elkaar zit, waar de cellen vandaan komen en waar de nieuwste cellen zich bevinden. Zorg er eerst voor dat de nagelplaat in goede conditie is, voordat je met producten gaat werken die de nagelplaat verstoppen, en kies dan het juiste product voor die nagelplaat. Kennis over de nagel (anatomie, pathologie) en over het product en de (chemische) samenstelling is de basis voor elke nagelstylist.

Prachtige producten

Tegenwoordig zijn er prachtige producten op de markt, die jouw werk als nagelstylist vergemakkelijken en nog leuker maken. Met sommige cleansers en primers is het ontglanzen van de nagelplaat met een (elektrische) vijl niet meer nodig. Andere producten versterken zwakke nagels, herstellen traumanagels en brengen de nagel weer in haar natuurlijke balans. Jouw klant denkt misschien dat ze alleen een mooie kleur, een indrukwekkende nail art of een geweldige verlenging wil, maar een gezonde natuurlijke nagel is de basis. Is de basis gezond, dan hechten producten beter en komt dus uiteindelijk die nail art nog mooier uit. Het is aan jou om je klant te overtuigen van die wetenschap en zelf in het bezit te zijn van alle kennis die ervoor nodig is om dit te realiseren.

Van nagelstylist naar nageltechnicus

Kennis is merkonafhankelijk, net als de nagel. Het maakt voor de nagelplaat, de omliggende huid, de matrix, het hyponichium en het eponychium niet uit met welk merk je werkt. Geloof niet klakkeloos alle marketingverhalen van een merk, maar wees kritisch en maak zelf een goede keuze op basis van jouw kennis. Weet hoe ingrediënten werken en wat ze voor de nagel kunnen betekenen. Het herkennen van ziektes in de nagel is niet alleen belangrijk voor je klant, maar ook voor je eigen gezondheid. Wanneer behandel je een nagel wel en wanneer stuur je je klant door naar de huisarts? Als je weet hoe een nagel in elkaar zit en waar de zwaktes zitten, kun je daar je product en werkwijze op aanpassen. Wees je ervan bewust dat elke nagelstylist altijd iets kan leren, ook al zit je al vijftien jaar in het vak. Door verantwoordelijkheid te nemen, til je samen met je collega’s het vak naar een hoger niveau. Op die manier werk je ook zelf aan de verdere professionalisering van de nagelbranche, waardoor consumenten zich ook zullen realiseren dat het hier echt om een vak en expertise gaat, niet om een leuke hobby.

Birgitta van der Linden (BLUSH)

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten