Innovaties en octrooien in visagieproducten
Lipstick, (gezichts)poeder, mascara, brush/pad, wimperkruller, kunstwimpers, eye gems of andere ooglidversieringen, oogschaduw, eyeliner; er is heel wat voorhanden om het gezicht aantrekkelijk(er) en mooi(er) te maken. Het kan allemaal voor persoonlijk genot zijn bedoeld, bijvoorbeeld om de kleuren op je gezicht aan te passen aan je kleding, of als hulpmiddel voor visagisten, bijvoorbeeld om de glans van schijnwerperverlichting bij filmopnames te maskeren. Hoe dan ook, er zijn – zoals gezegd – genoeg hulpjes om je daarin te ondersteunen.
En als er al zoveel is op dat gebied, hoe kan het dat er toch steeds weer wat nieuws wordt bedacht? En is dat allemaal wel net zo nieuw, als de leveranciers ons willen laten geloven?
Wat die laatste vraag betreft, is het antwoord vaak: nee. Althans, wat betreft de technische aspecten van het betreffende product. Ook op de eerder genoemde producten bestaan al heel veel bedenksels. Je kunt ze (zie ook mijn vorige column) terugvinden in Espacenet, de grote octrooidatabank op internet. Ik geef hieronder een paar voorbeelden.
Mascaraborstels
Neem nou bijvoorbeeld de meer dan 3.500 octrooipublicaties over mascaraborstels. De volgende ideeën op dit gebied zijn met name afkomstig van: Geka, ELC Management, Procter & Gamble, Alcan Packaging en Color Access (samen 37,2%).
Andere innovaties in visagieproducten
Naast de mascara heb ik ook andere producten genoemd, zoals lipstick, wimperkruller, etc. Dus heb ik ook op die vlakken ook nog een paar voorbeelden gezocht:
Hier rechts zie je een lipstick van L’Oréal, die vanzelf naar buiten komt als je op een knopje drukt. (US2014174464: Touch sensor application device for cosmetic product, and a cosmetic product application method using such a device).
Rechts: Het versieren van je oogleden hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Je kunt de decoraties van JC Korea er gewoon opplakken). (EP2835129: Transferable make-up member).
En voor wie een beetje lui is aangelegd: je kunt je gezicht en de onderdelen daarvan, laten bewerken door een geautomatiseerd / computer-gestuurd apparaat:
- Eerst het gezicht in de juiste positie brengen (met behulp van kinsteun en voorhoofdsteun).
- Daarna de gezichtsvorm laten aftasten en in kaart brengen.
- Vervolgens het hele zaakje programmeren, dus al je wensen aan de computer doorgeven.
- Tenslotte op het knopje drukken, en de machine maakt er een waar kunstwerk van.
Het eindresultaat hangt natuurlijk wel sterk af van je eigen vermogen om de juiste informatie op de juiste wijze in de computer in te brengen!
(US201516861: Automatic coloring device for moving coloring tool along a curve).
Dit artikel is geschreven door Dik van Harte. Hij werkt als octrooiadviseur bij Octrooicentrum Nederland (onderdeel van RVO.nl). Hij heeft jarenlange ervaring met het beschermen van technische innovaties uit allerlei technische vakgebieden, met name door octrooi (rechten, strategie/inbedding, informatie-databanken enzovoorts).Contactgegevens: dik.vanharte@rvo.nl