Eén van de meest ingrijpende periodes in het leven van een vrouw is de overgang. Ze wordt geconfronteerd met allerlei onverklaarbare klachten, heeft last van stemmingswisselingen en de opvliegers zijn het meest bekende signaal. De overgang is bovendien een bekende onrustige periode voor de huid. 

Overgang – Menopauze – Perimenopauze, wat is het verschil?
Er is nogal wat verwarring over het verschil tussen de overgang en de menopauze. De laatste menstruatie is de menopauze en is pas vast te stellen als een vrouw al een jaar niet meer heeft gemenstrueerd. De menopauze is dan ook geen periode maar een tijdstip. Tijdens de menopauze produceren de twee eierstokken (ovaria) geen geslachtshormonen oestrogenen en progestagenen meer en zoekt het lichaam naar een nieuwe balans. Dit betekent het einde van een vruchtbare periode. Voor sommige vrouwen een moeilijke periode, anderen zijn blij met het uitblijven van de maandelijkse perikelen. Het zogenaamde ‘lege nest syndroom’ zorgt er in combinatie met verminderd testosteron ook voor dat vrouwen minder zin hebben in seks.

‘Typische’ overgangsklachten
Naast de verandering in de menstruatiecycli kent de overgang vele klachten die van vrouw tot vrouw verschillen. Eén van de bekendste zijn de opvliegers: plotselinge warmteaanvallen waarbij ze ook een koortsig gevoel kan krijgen en hevig transpireert. Omdat het autonome zenuwstelsel van slag is, komt nachtzweten eveneens vaak voor met een slechte nachtrust als gevolg. Soms duurt een opvlieger een paar seconden tot minuten, in andere gevallen een kwartier tot een half uur! Opvliegers zorgen verder voor een ontregeling van de vaatspanning met blozen en een snelle pols als gevolg. Daarnaast zien we een grote reactie van het lichaam op kleine veranderingen in de temperatuur door een gevoelige hypothalamus. Verminderde aanmaak van speeksel en traanvocht zorgen bovendien voor droge ogen en droge mond. Door het verslappen van de bekkenbodemspieren en het dunner worden van de slijmvliezen van de urinewegen, kunnen eerder blaasontstekingen ontstaan. Bij hoesten en niezen kunnen vrouwen ook moelijker de plas ophouden.

Belangrijke rol
Als schoonheidsspecialist kun je een belangrijke rol spelen om de huid van je klant in de overgang te verbeteren. Belangrijk is om bij aanvang van een behandeling de huid zo mild mogelijk te reinigen. Omdat de oudere huid steeds meer moeite krijgt met het kwijtraken van de laag dode huidcellen, kan ze enorm opfrissen van een peeling. Het gebruik van borstels of een massage om de doorbloeding van de huid te stimuleren kan fijn zijn. Wees echter wel voorzichtig met ‘te harde’ gezichtsborstels en huidrollers met naaldjes (microneedling). Deze middelen kunnen de huid ook stuk maken. Wees bij de oudere, dunner wordende huid ook voorzichtig met ontharingsmethoden als waxen. Er kunnen gemakkelijk kleine beschadigingen ontstaan, en als gevolg daarvan postinflammatoire hyperpigmentatie (pigmentvlekjes).

Gerelateerde berichten