Op dinsdag 9 februari 2021 wordt de 18e editie van Safer Internet Day gevierd met acties die over de hele wereld plaatsvinden. Met het thema ‘Together for a better internet’ wordt iedereen opgeroepen om samen te werken om van het internet een veiligere en betere plek te maken voor iedereen, en vooral voor kinderen en jongeren. Juist in deze tijd maken we meer dan ooit gebruik van onze online tools, maar zijn die wel zo veilig?

Op deze dag komt het Nederlandse Safer Internet Centre naar buiten met onderzoeksresultaten over de invloed die de pandemie heeft gehad op de online wereld van kinderen en jongeren. Want hoe stel je grenzen aan het gamen, aan sociale media? Wat leer je ze over online grenzen qua liefde? En hoe motiveer je ze om toch te leren?

Doe je updates
Onze levens zijn steeds meer verbonden met het internet. Door je smart TV, een slimme thermostaat, of draadloze printer. Fijn, want zo maken ze jouw dagelijks leven makkelijker. Maar ook kwetsbaarder. Via deze verbonden apparaten kunnen criminelen digitaal bij je inbreken. En zo je gezin begluren, je privégegevens stelen, of je apparaat overnemen. Hoe voorkom je dit? Simpel. Software updates zorgen ervoor dat je apparaten veilig blijven. Vergeet daarbij niet je router (ook wel modem), deze werkt namelijk als de voordeur naar het internet. Belangrijk dus dat je je router goed beveiligt!

Online basisveiligheid
Cybercriminelen proberen op veel verschillende manieren jouw telefoon of computer binnen te komen en schade aan te richten. Denk aan hacken, phishing of ransomware. Je kunt jezelf daar echter tegen beveiligen. Eén van de acties is zorgen voor veilige wachtwoorden. Het lijkt voor de hand te liggen, maar veel cybercriminelen weten binnen te komen door je wachtwoord te kraken. Voor een veilig wachtwoord geldt hoe langer hoe beter. Gebruik voor elk account een ander wachtwoord en bewaar je wachtwoorden in een ‘wachtwoordmanager’.

Wachtwoordmanager
Dit is een digitale ‘kluis’ waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. En bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in. Je zou kunnen denken dat het gevaarlijk kan zijn omdat meteen al je wachtwoorden zichtbaar zijn als iemand het wachtwoord van je wachtwoordmanager kraakt, maar een aanvaller kan niet met één aanval alle wachtwoorden stelen. Daarin verschilt een wachtwoordmanager van een datalek, waarbij wel in één aanval meer accounts gehackt kunnen worden.

Tot slot nog een heel belangrijk tip die je goed kan helpen om veilig gebruik te maken van het internet: Eerst checken, dan klikken!

 

 

 

 

Gerelateerde berichten