Als er iets niet goed is voor je huid, dan is het wel stress. En als er een ziekte is die nu meer voorkomt dan ooit tevoren, dan gaat het over mentale ziekte. Volgens onderzoek loopt een op de vijf Amerikaanse volwassenen met deze problemen rond, en de helft hiervan krijgt er niet eens een behandeling voor. Of dit nu door onwetendheid komt, of door gebrek aan mogelijkheden vanuit de zorg: feit blijft dat dit een groot probleem is. Iets dat veel verder gaat dan enkel een slecht uitziende huid.

De maatschappelijke trend “Mental Illness” is niet geheel nieuw meer. Al jaren geleden, toen Facebook onder millennials nog populair was, ontstond er onzekerheid over het eigen leven. “Hoe kan het leven van iedereen nou zo perfect zijn, behalve dat van mij?”, vroegen velen zich af. Inmiddels heeft de trend een andere invulling gekregen. Men is zich zinloos gaan voelen. Dit wordt beargumenteerd in de documentaire “Mijn Bullshitbaan” van VPRO, waarin ze duidelijk maken dat meer dan 20% van de werkende mensen in het Westen het idee heeft dat hun baan totaal niets toevoegt.

In Thailand hebben ze deze trend ook opgemerkt, en daar komt het holistische wellness-centrum The Dawn Rehab met een zogeheten ‘Burnout Retreat’. Behalve voor een burn-out is deze retreat ook bedoeld voor mensen met een depressie, angst en trauma’s. Je krijg er behalve psychologische hulp ook persoonlijke therapie, meditatie sessies, yoga en wellness behandelingen, zoals massagetherapie. Door twee weken aan deze retreat deel te nemen belooft The Dawn dat je een mind shift maakt, de overprikkeling achter je laat, en gewoonten aanneemt waarmee je wel goed voor jezelf zorgt.

Voor de beauty industrie is dit natuurlijk super interessant. Je hoeft als ondernemer niet direct een treatment in Thailand te starten, maar je kan wel kijken hoe je een stukje bijdraagt aan het mentaal beter worden van mensen. Mocht je op deze trend willen inspelen, doe dan wel eerst wat meer onderzoek naar de effecten van een bepaalde omgeving en inrichting op de mentale gezondheid. Volgens een onderzoek van NCBI is het namelijk bewezen dat omgevingen die de cliënt als prettig ervaart, daadwerkelijk bijdragen aan het genezingsproces. Donkere ondergrondse ruimten, zoals vele hedendaagse ‘fancy’ sportscholen, helpen hier niet bepaald bij.

Dus sluit je ogen voor even, en denk aan een licht briesje dat over je huid heen strijkt terwijl de Thaise zon je verwarmt, de geur van de massageolie je neus binnendringt, en je vooral een ding mag vergeten: de tijd.

 

Renske Mennen is trendwatcher binnen de wereld van Beauty, Fashion & Well-being. Ze is de founder van haar eigen trendbureau Trend Agency Move, waarmee ze 24/7 onderzoek doet naar trends en ontwikkelingen. De trendwatcher schrijft maandelijks een trendcolumn voor beautyspot.nl. Ook verschijnt er elk seizoen een trend artikel in het magazine De Beauty Professional over trends en hun invloed ervan op de beauty industrie. Wil je meer weten over Renske, lees dan hier wat ze allemaal doet, volg haar op Instagram, of neem een kijkje op haar website www.trendagencymove.com.

 

Foto credits: The Dawn

 

Gerelateerde berichten