Het werkt heerlijk, zo’n draadloos netwerk, maar je wilt niet dat iedereen zomaar meezweeft op je luchtverbinding. Hier volgen vijf tips voor een veilige wifiverbinding en om je wachtwoord veilig te houden.

Tips voor veilige Wifi

1. Wijzig de naam van je netwerk
De standaardnaam van je wifinetwerk vertelt meer dan je verwacht. Bijvoorbeeld waar je klant bent en, bij gebruik van een losse router, welk merk en type deze router is. Met die gegevens kunnen hackers wel wat. Het is daarom raadzaam je netwerk een nieuwe naam te geven.

2. Wissel van wachtwoord
Wil je nog meer zekerheid over de veiligheid van de verbinding? Dan is het mogelijk om de automatisch toegekende beveiligingscode van de router te vervangen door een zelfbedachte toegangscode. Kies daarbij een sterk wachtwoord.

Ververs wachtwoorden regelmatig. Beperk je daarbij niet tot de toegangscode van je router. Ook de toegangscodes voor je apparaten kun je het best regelmatig omgooien.

3. Houd firmware up-to-date
Firmware? Iedere router draait hierop, het is een soort eigen besturingssysteem. Hiervoor komen regelmatig updates beschikbaar, die fouten en kwetsbaarheden in de software verhelpen. Wanneer je je modem als router gebruikt, worden updates automatisch doorgevoerd. Heb je zelf nog een losse router op het modem aangesloten? Check dan de website van de fabrikant om de firmware bij te werken. Doe dit ook voor de apparaten waar je op werkt, zoals laptops en tablets.

4. Filter gebruikers
Ieder apparaat heeft een uniek eigen nummer, ook wel MAC-adres genoemd. Door zelf een lijst van MAC-adressen – ook wel whitelist genoemd – aan de router op te geven, kunnen alleen personen met een geautoriseerde laptop, tablet of smartphone toegang tot het netwerk krijgen. Zo voer je je eigen deurbeleid.

5. Encryptie
Encryptie houdt in dat de informatiepakketjes die over je draadloze netwerk verzonden worden, versleuteld zijn. Raadzaam is hiervoor de WPA2-standaard aan te houden. Bij draadloze modems wordt deze optie vaak automatisch ingeschakeld bij installatie. Verouderde apparaten zoals oudere laptops, tablets en routers voldoen hier niet altijd aan.

Tips voor een veilig wachtwoord

Hieronder vindt je een aantal tips die je kunt gebruiken bij het kiezen van een veilig wachtwoord:

  • Vermijd bestaande woorden. Als je toch een bestaand woord wilt gebruiken, probeer dan letters te vervangen door cijfers. Gebruik bijvoorbeeld ‘8an44n’ in plaats van ‘banaan’.
  • Gebruik geen namen of geboortedata van jezelf, of van personen uit je directe omgeving. Zorg dat je je wachtwoord goed kunt onthouden, zonder dat je het op hoeft te schrijven. Als je toch iets op wilt schrijven, noteer dan een hint in plaats van het wachtwoord zelf.
  • Verander je wachtwoord regelmatig. Als je het wachtwoord wilt veranderen, doe dit dan niet met een kleine aanpassing maar bedenk een geheel nieuw wachtwoord.
  • Geef je wachtwoord nooit aan anderen en verspreid het nooit per e-mail (ook niet naar je eigen e-mail).
  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende websites en programma’s.
  • Korte wachtwoorden zijn gemakkelijker te raden. Het is daarom aan te raden een wachtwoord van minimaal 8 letters en cijfers te maken.


Dit artikel is geschreven door UPC Business

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten