Ooit gedacht dat grauwe grijze nagels die er rottend uitzien en iets weg hebben van de nagels van een heks, de nieuwste trend zouden zijn? Het lijkt misschien een hype die onverwacht uit de hoek komt, maar als we wat meer inzoomen op de reden ervan, is het zo gek nog niet.

Het doodgewone eren
De trend is ontstaan bij enkele Russische nagelkunstenaars. Varvara (@corrosion.nails) en Diana (@raw.nailsss) zijn er twee van. Het eindproduct, namelijk de niet glamoureuze en rokerige nagels, krijgen kort door de bocht de stempel ‘ranzig’. Toch zit er een gedachte achter de ontwerpen. Texturen, schimmels, insecten en ledematen die normaal gesproken volledig over het hoofd worden gezien, willen kunstenaars als Varvara en Diana namelijk juist eren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boomschors, waterrimpels, muggen, botten en afgebladderde verf. Dit zijn onderdelen uit de natuur die een groot deel van de maatschappij over het hoofd ziet, of zelfs met afgunst naar kijkt.

Perfectie-moeheid
In het kort zou je kunnen zeggen dat het doel van deze nagelkunst is om het doodgewone te eren. Dit is wat de Russische ontwerpers zelf bevestigen. Daarnaast is het een uiting van perfectie-moeheid. Onze levens zijn nou eenmaal niet altijd rooskleurig. Nagelkunst heeft jarenlang perfectie en elegantie uitgedragen. Sinds de corona pandemie veranderde dit in kleurrijke paletten waar men hun eigen kunstuitingen en fantasieën op ging aanbrengen. Op dit moment evolueert de trend verder naar nagelkunst waar de flair en schoonheid totaal wordt gediskwalificeerd en het gaat om rauwheid, en hetgeen wat écht is in de natuur.

De trend gooit algemene schoonheidsnormen over boord. Dit is iets wat op grotere schaal al meer zichtbaar begint te worden. We zijn een duisterder tijdperk van beauty ingeslagen waar het conventionele juist wordt afgeschreven. De rokerige griezelnagels zijn dus nog niet het laatste wat je gezien hebt…

Gerelateerde berichten