Striae zijn strepen die op de huid van het lichaam kunnen ontstaan als iemand snel dikker wordt zoals bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap. Het zijn eigenlijk een soort van littekens in de huid waar het collageen is beschadigd en je vindt ze vooral ter hoogte van de borsten, de billen, de heupen, de dijen en de buik. Ons allerbelangrijkste advies: voorkomen is beter dan genezen. Heb je eenmaal striemen dan is er weinig meer aan te doen want er is helaas nog geen middel uitgevonden dat de striemen helemaal laat verdwijnen. Wel zijn er nieuwe methoden die de striemen kunnen verminderen zoals vitamine A-zuur cremes en peelings, IPL-, microdermabrasie- en laserbehandelingen.

Vitamine A-zuur creme en peelings
Het gebruik van Vitamine zuur crème lijkt enigszins effectief, maar dan alleen bij pas ontstane striae. In een vergelijkende studie bleek een peeling met glycolzuur (20%) even effectief als Vitamine-A zuur crème. 

IPL-behandeling
Door middel van de IPL-lichtflitstechniek is het mogelijk striae te vervagen en littekens te versmallen, versoepelen en verbeteren. Het IPL-apparaat is geen laser, maar een flitslamp die lichtflitsen omzet in warmte. De IPL-flitslamp richt zich op de aangetaste huid (striae). Door het flitsen met de flitslamp wordt nieuw collageen gestimuleerd en de stofwisseling in de huidcellen verbeterd, waardoor striae zullen vervagen en littekens versmallen, versoepelen en verbeteren. Meestal zijn de resultaten tijdelijk en moet er iedere 1 tot 4 maanden opnieuw behandeld worden.

Microdermabrasie
Bij een microdermabrasie behandeling  slijpen microkristalletjes de huid op de gewenste plaatsen af waardoor de striae zullen verminderen. Dit gebeurt laagje voor laagje. Tegelijkertijd worden de gebruikte kristallen en loskomende huidcellen weggezogen. Het aantal sessies (meestal 5 tot 10) is afhankelijk van de ouderdom van de striemen. Tussen elke sessie liggen er 2 tot 4 weken.

Een combinatie behandeling van micro-dermabrasie en een peeling met 15% TCA (trichloorazijnzuur) is effectief bij alle vormen van striae. Nadeel is dat de herstelperiode wel tot een week kan duren. Ook is er een toegenomen risico van een toename van de hoeveelheid pigment bij mensen met een donker huidtypes. 

Medische dermaroller
Je kunt striemen ook laten behandelen met een medische dermaroller.  Deze roller maakt gebruik van hele fijne naalden van chirurgische kwaliteit die de huid net genoeg “verwonden” om de aanmaak van collageen en elastine te stimuleren. Als de huid gaat genezen ontstaat er nieuw collageen en elastine waardoor de huid egaler en gelijkmatiger wordt.  

Laser
Behandeling met de Pulse Dye Laser (PDL) met een golflengte van 585 nM is met name effectief bij rode en niet bij  witte striae, alhoewel het effect zelfs bij rode striae beperkt is. De enige laser die door de Amerikaanse “Food and Drug Administration” (FDA) is goedgekeurd voor de behandeling van striae is de fractionele laser met een golflengte van 1540 nM van Palomar. Bij een fractionele laser wordt een deel van de huid behandeld, om zo de genezing te bespoedigen en het risico op complicaties te verminderen. De FDA goedkeuring van de Palomar laser is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek in patiënten met rode of witte striae. Andere lasers met een golflengte van 1550 nM laten wisselende resultaten zien, met name op de langere termijn. Daarom is tot dusverre geen enkele andere laser (met een golflengte van 1540 of niet) door de FDA goedgekeurd voor de behandeling van striae.

De te behalen resultaten zijn namelijk afhankelijk van veel variabelen zoals hoe lang de klant de striemen al heeft, de samenstelling van de huid en de reactie op de betreffende behandeling. 

 

Gerelateerde berichten